HAMİLELİK SÜRECİNDE HG SEMPTOMLARI

HG semptomunun açılımı Hiperemezis Gravidorum’dur. Hamilelik sürecinde nadir görülen bu semptomlar, hamileliğin ilk üç ayında ortaya çıkar ve çok aşrı derecede bulantı ve kusma ile kendini gösterir. Bu semptomların tedavisi genellikle hamile bayanın hastaneye yatışı yapılarak gerçekleştirilir.
HG semptomlarının ortaya çıkmasında hamile bayanın, bu süreçteki psikolojik durumu önemli rol oynamaktadır. HG semptomları, mutlu bir evliliğe sahip olmayan ve eşiyle sürekli çatışan bayanlarda daha çok görülebilmektedir. HG semptomlarının istenmeyen hamileliklerde ve anne-bebek ilişkisinin iyi olmadığı hamilelerde görülme riski daha yüksektir. HG semptomları, genellikle hamileliğin 20. haftasına kadar etkin bir şekilde devam eder. 20. haftadan sonra gerileyerek ortadan kalkar.
HG semptomları, hamilelik sürecinde bayanın psikolojisini oldukça olumsuz etkileyen önemli bir rahatsızlıktır. Kesinlikle tedavi edilmesi gereklidir. Aksi takdirde anne karnındaki bebekte organ hasarı ve gelişiminde gerileme gibi önemli ve telafisi mümkün olmayan sonuçlara yol açabilir.
HG semptomları geçiren hamile bayanın hem mesleki hem de ailevi yaşantısındaki kalite düştüğü ve hastanede yatmak durumunda kalarak bir bakıma sosyal izolasyona girdiği için depresyon, kişilik bozukluğu gibi önemli ruhsal bozuklukları da beraberinde getirebilir. Bu nedenle bu süreçte hamile bayana çevresi tarafından gerekli sosyal desteğin mutlaka sağlanması gerekiyor.
Hamilelik sürecinde bayanın fiziksel bakımının olduğu kadar psikolojik bakımının da önemsenmesi gerektiğini ve hamilelik süreci geçiren bir bayanın psikolojisinin devamlı kontrol altında tutulması gerektiği uzmanlar tarafından devamlı belirtilmektedir.