Sağlık

Kilo Aldıran Hastalıklar

 

Hipotiroidi

Kilo alımına neden olabilecek bir hastalık hipotiroidizm, tiroid bezinizin bozulmasıdır. Boğazınızda bulunan bu bez, tiroid hormonları için bir sentez yeri işlevi görür. Bu hormonlar metabolizmanızda rol alır, tiroid hormonlarının salgılanmasıyla her gün yaktığınız kalorinin sayısını artırır.

Hipotiroidizm sıklıkla tiroidiniz iltihaplanır ve bağışıklık sistemi bezinize zarar vermeye başlar ve tiroid hormonları üretiminde azalmaya neden olur. Sonuç olarak, metabolizmanız azalır, bu da genellikle açıklanamayan kilo alımına neden olur. Hipotiroidinin diğer semptomları soğuk, depresyon ve kırılgan çivi ve saçlara duyarlılığı içerir.

Polikistik Over Sendromu

Açıklanamayan kilo alımına neden olabilecek başka bir hastalık da PCOS olarak da bilinen polikistik over sendromudur. PCOS, bir kadının yumurtalıklarının bir işlev bozukluğundan dolayı oluşur ve hormonal dengesizliğe neden olur. Yumurtalıkların asıl görevi östrojen ve daha az ölçüde testosteron da dahil olmak üzere bir dizi cinsel hormon üretimini sağlamaktır.

PCOS’lu kadınlar, hormonal bir dengesizlik geliştirir, kilo alımına veya kilo vermede güçlüklere neden olur. Birçok kadın tarafından PCOS ile karşılaşılan yüksek testosteron seviyeleri aşırı saç büyümesine ve akne neden olur. Yumurtalıklarınız bu sebeplerden ötürü problemler yaşıyorsa eğer uzman bir hekime başvurmanız sizin için iyi olacaktır.

Prolaktinomalar

Prolaktinomalar, prolaktin hormonu salgılayan iyi huylu veya kanserli olmayan tümörler de kilo almaya neden olabilir. Prolaktinomlar, beynin prolaktin de dahil olmak üzere birtakım hormonları salgılayan bir bölge olan hipofiz bezinde gelişir.

Bir prolaktinomun büyümesi, prolaktin salgılayan hücrelerin sayısını arttırarak kandaki hormon düzeylerini anormal derecede yükseltir. Kilo alımına yol açmakla birlikte, bir prolaktinoma seks süresinde azalmaya, infertiliteye, kadınların düzensiz periyotlar yaşamasına ve erkeklerdeki meme büyümesine neden olmaktadır. Bu hastalık tedavi edilmediği taktir de tümöre ve görme bozukluğuna yol açabilmektedir.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu