Gebelik

Bebeklerde Diş Çıkarma

Bebeklerde Diş Çıkarma

Bebeklerde diş çıkarma, en sancılı geçen dönemlerden biridir. Diş çıkma döneminde, diş etlerinin kaşınmasından dolayı, bebekler ellerine geçirdikleri her şeyi ağızlarına sokmaya çalışmaktadırlar. Bunun dışında bazı belirtiler de her bebekte görülmese bile, çoğu bebekte görülmektedir. Huzursuzluk, genelde yoğun olarak geceleri ateş, uyku sorunları,öksürük, salyalanma, iştahsızlık ile birlikte ortaya çıkan kilo alımın yavaşlanması gibi belirtiler bebeklerde diş çıkarmanın belirtileridir. Kimi zaman bebeklerin bu dönemlerinde ishal ile de karşılaşılabilmektedir.

Bu belirtiler diş çıkarma döneminde değil de, bu dönemden yaklaşık olarak 2-3 ay öncesinde görülebilmektedir. Sağlıklı olarak bebekler yaklaşık olarak 6-7 aylıkken diş çıkarmaya başlarlar. 3- 4 aylıkken de çıkabildiği gibi, diş çıkartma 12- 16 ay arasında gerçekleşebilir. Dişlerin tamamlanması ise 27- 29 aya kadar da sürebilmektedir.

Bu sancılı dönemi en hafife indirgemek için:

Bebeklerin diş etlerine soğuk bir bez ile masaj yapılabilir.
Doktor önerisiyle verilen diş etleri için jeller sürülebilir.
Diş kaşıyıcılar ile de diş etlerindeki kaşınma giderilebilir. Fakat diş kaşıyıcıları seçilirken ürünün plastik ve boyalı olmamasına dikkat edilmelidir.

Bebeklerde diş çıkarma sırasına bakıldığında ise genel olarak aşağıdaki gibi olduğu görülür:

Ön santral dişler: 6-10. ay
Lateral (yan dişler): 9-12. ay
Kanin (köpek dişleri): 15- 21. ay
Birinci azı dişleri: 13- 18. ay
İkinci azı dişleri: 24- 33. ay

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu