Eğitim & Kurs

Sınavda Doğru Zaman Kontrolü Nasıl Sağlanır?

Sınavda Doğru Zaman Kontrolü Nasıl Sağlanır? Sınavda süre kontrolünün yapımı hayatınızı engelleyen, işlevselliğinizi kesintiye uğratan, yapmak istediğiniz davranışları engelleyen sorun, kendinizi gerçeklikten uzaklaştırmakla başlar.

Sınavda Doğru Zaman Kontrolü Nasıl Sağlanır? Sınavda süre kontrolü kaygıyı, kişisel fantazinin körüklediği belirsizlik korkusu olarak tanımlayabiliriz. Sınav kaygısının ne olduğuna baktığımızda; Sınav sırasında yoğun bir şekilde hissedilen, sınavdan önce başlayan ve sınavdan sonra kendini gerçekleştiren bir kehanete dönüşen bir heyecan ve korku karışımıdır.

1- Düşünceleri Yönetmek

Olumluya odaklanmak, olumsuz durumları gerçekçi bir düzeyde kabul ederek olumlu düşünmeyi teşvik etmektir. Düşünceler hatıralardan beslenir. Geçmişteki benzer durumlardaki başarınızı sürekli hatırlamaya çalışırsanız, şimdiki zamanda başarılı olacağınıza inanırsınız. İnandığınız olumlu düşünceler, geçmişteki başarısızlıkların körüklediği olumsuz düşüncelerden de daha baskın olacak ve bu süreçte elde edebileceğiniz performans için sizi motive edecektir.

2- Duyguları Yönetmek

Akla olumsuz düşünceler geldiğinde (zayıflık, yetersizlik, zayıflık, değersizlik, çaresizlik vb.), kişinin duygularının farkında olması ve bunları yönetme çabasıdır. Duyguları yönetmek için kendinizle ilgili oluşturduğunuz olumlu düşünceye ve içinde bulunduğunuz sürecin sonucuna odaklanmalısınız (sınav anında her şeye rağmen yapabileceğinize inanmalı, mücadele etmeye ve bir başarı elde etmeye odaklanmalısınız.). Tamamen olumlu düşünmeye odaklanmak size güven verecek ve kendinizi daha rahat hissedeceğiniz için başarı potansiyelinizi yansıtmanıza olanak sağlayacaktır. Duygular düşünceden etkilenirken aynı zamanda düşünceyi besleyen en temel kaynaktır. Duygu, bir su kanalı gibi düşünce bataklığına akar ve bataklığın sürekli sinek üretmesine veya gül bahçesine akıp güllerin açmasına neden olur. Suyun yönünü hangi yöne çevirirseniz o yönünüzü güçlendirecektir. Bu süreçte daha hızlı hareket edebilmek için duygularımızı düşüncelerimizi değiştirdiğimiz yöne yönlendirmeye çalışmalıyız.

3- Vücut Fonksiyonlarının Yönetimi

Sınav kaygısını yoğun bir şekilde yaşadığımızda zihnimizin durumu tehlike olarak algıladığını, bu nedenle tehlike karşısında daha güçlü olmak için vücudumuzun fonksiyonlarını değiştirdiğimizi söylemiştik. Vücut fonksiyonlarının durağan durumdan olağanüstü duruma geçişiyle en belirgin davranış değişikliği, solunumdaki değişikliktir. Solunumdaki değişim genellikle tüm vücuttaki değişimin habercisidir. Sakin bir şekilde işleyen bedensel işlevler kontrolden çıkmış gibi hissediyor ve bu duruma maruz kalmak için çaresiz görünüyoruz. Bu noktada solunum kontrol edilip normale döndüğünde diğer vücut sistemlerinin de normale dönmeye başladığı gözlenir.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu