Gebelik

Bebeklerde Diş Çıkarma Dönemi Sıkıntılarına Öneriler 

 

Bebeklerde Diş Çıkarma Dönemi Sıkıntılarına Öneriler 

Bebeklerde diş çıkarma, anne ile bebeğin karşılaştığı, gaz ağrısından sonra ikinci ağrılı dönemdir. Annede bebekle birlikte strese girer, burada birde evde ikinci bir çocuk varsa babanın anneye yardımcı olması gerekmektedir.

Bebeklerin ilk dişlerini çıkarması her bebekte değişik olur, bazı bebeklerde anne anlamaz bile, bebeğe ek gıda verirken kaşığa değince dişinin çıktığını anlayan anne sayısı oldukça çoktur, ilk dört, beş ayda çıkan dişler vardır, genelde altıncı aydan sonra çıkmaya başlar, bazı bebeklerde bir, bir buçuk yaşı da bulabilir, diş çıkarma zamanı anne babadan geçen genetik bir durumdur.

İlk dişin çıkma belirtileri

Bebek aşırı huysuz olur, anneyi emmek istemez dolayısıyla kilo alımı yavaşlar, diş çıkarma ağrısı kulağı etkiler, kulakta sebepsizce ağrı olabilir, bebek bu ağrı ile gece ağlayarak çok sık uyanır, gündüz uykuları kısalır, sürekli grip gibidir, burnu akar, tıkanır, tükürüğünü bazen yutamaz genzine kaçar öksürür, parmakları veya oyuncakları sürekli ağzındadır, bunun için bu dönemde hijyenin önemi daha da artmaktadır, ağzında tükürüğün artmasından dolayı salyası çok akar, göğüs kısmının ıslanmaması için salya önlüğü takabilirsiniz. Zamanla diş etlerinde renk değişimi ve şişme  olur , bu sancılar haftaları bulabilir ve sonunda diş kendisini gösterir.

Diş çıkarma sıkıntısı nasıl giderilir?

Diş çıkarma döneminde bebek ağzına aldığı şeyleri ısırma ihtiyacı hissettiği için sert ve soğuk şeyler vermelisiniz, emzik alıyorsa emziği dondurucuda biraz tuttuktan sonra verirseniz rahatlatır, bazen bebekler yeşil soğan veya prasanın beyaz kısmını ağzında gever bu bebeği sakinleştirebilir. karbonatlı suya batırılmış, dolapta soğutulmuş hijyenik bir tülbentle diş etlerine hafifçe bastırarak masaj yapmayı deneyin, eline kopartamayacağı meyveler verin, bu meyvelerde hafif soğuk olmalıdır. Silikon diş kaşıyıcı alabilirsiniz ancak bebek sürekli elinde tutmayacağı sağa sola attıktan sonra tekrar ağzına alacağı için kaşıyıcının hijyenine dikkat edin, en son şikayetleri geçmezse  hekime danışarak jel sürebilirsiniz.

Bazı bebekler ön dişlerini çıkardıktan sonra diğer dişlerin arası uzun sürer her çıkan dişten sonra birkaç ay geçer, dolayısıyla dişleri tamamlaması da uzun sürer, bazı bebeklerse kısa bir dönemde tamamlar, genelde ilk dişten sonra diğer dişler fazla ağrılı olmaz ama bebekten bebeğe değişkenlik gösterir.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu