Diyet

Diyet Yapmak Neden Gerekli ve Önemi Nedir?

Diyet Yapmak Neden Gerekli ve Önemi Nedir? Sağlıklı beslenmek için uzmanlar diyet yapmanın gerekli olduğunu söylüyorlar. Diyet yapmak hem insan vücudunun daha sağlıklı olmasını hem de kişinin ideal kiloya ulaşmasını sağlıyor. Peki diyet nedir?

Diyet Yapmak Neden Gerekli ve Önemi Nedir? Diyet, kişinin beslenmesini gıdalara ve beslenme zamanına göre ayarlamasıdır. Diyetler alınan gıdalara ve beslenme zamanına göre farklı isimler alır. İnsanın sağlık koşullarına ve hedeflerine göre hazırlanan özel diyetler olduğu gibi, sadece sağlığı korumak için uygulanan genel diyetler de uygulanmaktadır.

Diyette Tüketilmesi Gereken Besinler

Diyetlerde katkı maddeleri, trans yağ, şeker, tuz içeren yiyeceklerin tüketimi sınırlandırılır. Genel olarak diyet yapmak insanı kalp krizi, şeker hastalığı, kanser gibi hastalıklara karşı korur. İyi bir diyet, farklı besinlerin dengeli bir birleşiminden oluşur. Bu besinler şunlardır:

  • Sebzeler,
  • Tahıllar,
  • Meyveler,
  • Baklagiller,
  • Et,
  • Balık,
  • Süt.

Diyet, Anne Sütü ile Başlar

Diyet yapmak, yani sağlıklı beslenmek, aslında anne sütü ile başlayan bir süreçtir. Bu yüzden annelerin bebeklerini emzirmeleri çok önemlidir. Anne sütü ile beslenen çocuklar ileriki yaşlarda hastalıklara karşı daha dirençli olmaktadır. Aynı zamanda anne sütü, çocuğun güçlü bir bağışıklık sistemi geliştirmesini sağlamaktadır. Bebeklerin doğdukları aydan itibaren 6 ay boyunca yalnızca anne sütü ile beslenmeleri gerekir.

Sağlıklı Bir Diyet için Sebze ve Meyve Tüketin

Bir diyetin sağlıklı bir diyet olabilmesi için, beslenme programında bol meyve ve sebzeye yer vermek önemlidir. Meyve ve sebzeler vitamin, mineral, lif ve antioksidan içerdikleri için sağlıklı besin kaynaklarıdır. Meyve ve sebze ağırlıklı beslenen kişilerde, kalp hastalığı, felç, şeker hastalığı, kanser gibi hastalıkların riski oldukça düşüktür.

Hangi Besinlerden Uzak Durmalıyız?

Sağlıklı bir diyette bazı gıdalar sınırlı olarak tüketilmeli veya hiç tüketilmemelidir. Bu gıdalar trans yağlar, tuz ve şekerdir. Trans yağlar insanda kalp hastalıkları ve felç riskini artırmaktadır. Bu yüzden trans yağ içeren yağlar hiç tüketilmemelidir. Trans yağlar yerine zeytinyağı, mısır yağı, ayçiçek yağı, tereyağı gibi sağlıklı yağların tüketilmesine önem verilmelidir. Sağlıklı bir diyette tüketilmemesi gereken diğer besinler şeker ve tuzdur. Şeker, günlük olarak aldığınız toplam besinin en fazla yüzde 10’u kadar tüketilmelidir. Şeker yerine meyve tercih edilerek şeker tüketimi azaltılabilir. Tuz, hipertansiyona neden olduğu için tüketimi azaltılmalıdır.

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu