Sağlık

ÇOCUKLARINIZA TEKNOLOJİK ALETLERİ KISITLAMANIZI GEREKTİRECEK ÖNEMLİ NEDENLER

ÇOCUKLARINIZA TEKNOLOJİK ALETLERİ KISITLAMANIZI GEREKTİRECEK ÖNEMLİ NEDENLER
Teknolojik aletler hayatımızın her alanında kullanılmakta. Teknolojinin bize getirdikleri yanında, bizden aldıkları da azımsanmayacak düzeyde.
Özellikle çocuklar erken yaşta teknolojik cihazların zararları ile karşı karşıya kalıyor. Çocukların cep telefonu ve bilgisayar olan yerlerde uyutulmaması gerektiğini hemen hemen herkes bilmekte. Son yapılan araştırmalara göre çocukların uyumadan önce telefon kullanmaları halinde uyumalarının daha geç olduğu belirlendi.
2015 de 8 -19 yaş arası 10.000 ergen üzerinde yapılan bir araştırma sonuçlarına göre uyumadan önce bir saat kadar telefon kullananların yüzde 60’ının uykuya dalmaları bir saati buluyor. Uzmanlar normal bir insanın uykuya dalma süresini 15 dakika olarak belirtiyor.
Uyku süreleri azalıyor
Telefon kullandıktan sonra uyuyan gençlerin, kullanmayan akranlarından 55 dakika daha az uyuduklarını belirten uzmanlar, bu yaştaki gençlerin en az 8 sat uyumalarını öneriyor. Aksi halde öğrenme ve okul başarısında bozulma ile birlikte obezite ve duygusal problemler gözleniyor.
Çocuğun yattığı odada akıllı telefon bulundurmak çocukları uyumadan bu cihazlarla saatlerini geçirmeye teşvik ediyor. Bu da bu yaştaki çocuklarda depresyon, öğrenme güçlüğü, ve  kaygı bozukluğu yaşadığını belirtiyor.
Günümüz çocukları İPad ve akıllı telefonlarda bulunan okuma uygulamalarını  kullanarak uyuyor, bu  okuma çocukların REM uykusuna geçmesini engelliyor. Oysaki normal bir kitabı okuyarak uykuya dalındığı zaman kısa sürede REM uykusuna geçiliyor.
Peki ne yapılabilir
Günümüzde elektronik cihazlardan uzak durmak mümkün değil, ancak tehlikeleri en aza indirmek için tedbirler alınabilir.
  • Uyku saatinden 1.5 – 2 saat öncesinde telefon kullanımını bıraktırın.
  • Çocuklarınızı telefon değil de çalar saat uyandırsın. İlle de telefon isteniyorsa odanın dışına bırakılsın.
  • Çocuklarınızın geceleri okuyacağı kitap çeşidini artırın.
  • Cep telefonunu çocuk odasında şarj ettirmeyin.
  • Çocuğunuzun yastığının altına telefon koymasına asla izin vermeyin.
Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu