Gebelik

HAMİLE İLE SAĞLIK PERSONELİNİN İLETİŞİMİNİN HAMİLELİK PSİKOLOJİSİNE ETKİSİ

HAMİLE İLE SAĞLIK PERSONELİNİN İLETİŞİMİNİN HAMİLELİK PSİKOLOJİSİNE ETKİSİ

İletişim, günlük yaşam içerisinde duruma göre şekil alabilen ve insanların kendilerini hem güvende hem de huzurlu hissedebilmeleri için geliştirilen ilişkiler bütünüdür.  Bayanlar, gerek hamilelik süreçlerinden önce gerekse de hamilelik süreci boyunca ve hamilelikten sonraki lohusa adı verilen dönem boyunca gittiği sağlık kuruluşundaki personelle uzun süreli olan etkili bir iletişimin içerisine girer. Sağlık personeli ile hamile olmadan önce kurulan iletişimin sağlıklı olması durumunda hamilelik süreci boyunca da süregelen iletişimin hamile bayanın psikolojisini olumlu yönde etkilediği saptanmıştır. Bunda geçmiş iletişimler sonucunda oluşan karşılıklı güven duygusunun büyük etkisinin olduğu düşünülmektedir.

 

Hamilelik süreci

           Sağlık personeli iletişim teknikleri konusunda mutlaka eğitime tabi tutulmalı ve hem takibini yaptığı gebe ile hem de yakın çevresi ile nasıl iletişim teknikleri kullanması gerektiğini bilmelidir. Unutmamak gerekir ki iyi iletişim demek hem annenin hem de bebeğin ruh sağlığının korunması demektir.

            Sağlık personelinin hamile bayan ile iletişim kurarken, nazik bir şekilde davranması, empati yapması, muayene yaparken gerekli olan mahremiyet ortamını sağlaması, emredici şekilde konuşma tarzı sergilememesi, gebenin ihtiyaçlarına ve isteklerine kayıtsız kalmaması, gebeye karşı yargılayıcı olmak yerine uzlaştırıcı bir tavır sergilemesi, aynı anda birden fazla gebe ile iletişim halinde olmaması, yanlış anlaşılmalara karşı hoşgörülü davranması ve gerektiğinde sessiz kalmasının hamile bayanın psikolojisi üzerinde olumlu bir etki bıraktığı gözlenmiştir.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu