Sağlık

Premenstrüel Sendromu Nedir? Tedavisi Var Mıdır? 

 

Premenstrüel Sendromu Nedir? Tedavisi Var Mıdır? 

Premenstrüel adet gecikmesi öncesi yaşanan sinirlilik, duygusal gerilimler, gerginlikler, depresyon, göğüs ağrıları, göğüste gerginlik ve gaz şişkinliği olarak kendisini gösteren sendromdur. Premenstrüel sendrom kişinin yaşam kalitesini düşürerek, sosyal hayatını çok büyük şekilde etkilemektedir.

Premenstrüel sendrom, tıp dilinde “PMS” olarak adlandırılmaktadır. Adet öncesi yaşanan gerginlik ve adet döneminde yaşanan streslere de verilen bir isimdir.

Kişiye premenstrüel sendromu tanımının konulabilmesi için, kişinin yukarıdaki sendromları yaşaması gerekmektedir. Yukarıdaki sendromlar, yaşam kalitenizi düşürüyor ve sosyal hayatınızı etkiliyor ise premenstrüel sendromu tanımı konulması olasıdır.

Yaşanan şikayetler genellikle adet döneminin öncesindeki 5 ya da 7 gün öncesinde başlar. Adet dönemine denk gelen bu dönem adet başlangıcından önce şiddetlenir fakat adetten sonra belirtiler kaybolmaya başlar.

Premenstrüel Sendromu ileri seviyede ise premenstrüel sendromu belirtileri adet süresince devam edebilmektedir.

 

Premenstrüel Sendromu Nedenleri Nelerdir?

Premenstrüel sendromu nedenleri kesin olarak bilinmemektedir. Kan dolaşımı yaşanırken oluşan hormon değişimleri nedeni ile olduğu düşünülmektedir.

Premenstrüel Sendromu Tanısını Nasıl Konulmaktadır?

Premenstrüel sendromu tanısı için en güvenli yol, belirtilen 2 veya 3 ay boyunca sendromların takibidir. Şikayetler fizilsel-ruhsal olarak ikiye ayrılmalıdır. Şikayetlerin ne kadar sürdüğü ve ne zaman bittiği de not edilmelidir. Düzenli olarak yapılan takiplerin not alınarak doktora başvurulması gerekse de, PMS tanısının konulabilmesi için henüz hazırlanmış bir test bulunmamaktadır.

Premenstrüel sendromu olan kadınların şikayetleri değişkenlik gösterebilmektedir. Bir kadın göğüslerinde ağrılar hissederken, diğer kadın şiddetli sinirlilik halinde olabilir. Yine aynı kadının her adet öncesi döneminde şikayetleri farklılık gösterebilmektedir.

Premenstrüel sendromu bölgeden bölgeye ve ırktan ırka da farklılık gösterebilmektedir. Gelişmiş ülkelerdeki kadınlarda şikayetler genellikle bunalım biçiminde olurken, Uzak Doğulu kadınların şikayetleri ağrılar olabilmektedir.

Kişinin yaşadığı bu sorunlar, sosyal hayatını da etkilemektedir. Kişinin içine kapanmasına, çevresiyle sorunlar yaşamasına ve kendine güvenini yitirmesine sebep olabilmektedir.

Adet Dönemi Öncesi Yaşanan Sorunlar:

– Baş ağrıları ve migren atakları
– Mide bulantısı
– Kusma
– Bunalım hali
– Alınganlık
– Hafıza kayıpları
– Çabuk sinirlenme, öfkelenme
– Çevresiyle etkileşiminde sorunlar
– Suç işlemeye yatkın olma ve intihar belirtileri
– Uykusuzluk hali
– Kalp çarpıntıları
– Fiziksel dengesizlikler, ayakta durmada güçlük
– Kabızlık sorunları
– Şişkinlik problemi
– Menopoz dönemine ait belirtiler (sıcaklık basma)
– Sırt bölgesinde ağrılar
– Ciltte yağlanma ve sivilce sorunu

Premenstrüel Sendrom Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Sebepleri kesin olarak bilinemediğinden, tedavisi de kesin olarak yoktur. Hormonların baskılanması için doğum kontrol hapları önerilmektedir.

Premenstrüel Sendrom Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Sebepleri kesin olarak bilinemediğinden, tedavisi de kesin olarak yoktur. Hormonların baskılanması için doğum kontrol hapları önerilmektedir.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu