Sağlık

   Rota Virüsü Aşısı Nedir?

Rota virüsü

Rota virüsü, küçük çocuklarda sık rastlanan bir bağırsak epitel sistem hastalığıdır. Rota virüs enfeksiyonu 4-5 yaşlarındaki çocuklarda oluşan ishalin en sık görülen sebeplerindendir. Yoğun ishal mide ve bağırsak organlarında iltihaplar oluşturur. Beraberinde ateş ve kusma gibi şikayetleride getirebilmektedir. Bağışıklık sistemi güçlü olan çocuklarda ateş ve kusma 2-3 günde, ishal 9 günde geçmektedir. Ağız ve dışkı yoluyla bulaşabilmekte ve bağırsak hücrelerini etkileyerek çeşitli bağırsak hastalıklarına da yol açabilmektedir.

Rota virüsü

Rota virüs hastalığı viral kaynaklığı olduğu için özel bir tedavisi yoktur. En önemli tedavi sıvı kaybının yerine koyulmasıdır. Sıvı kaybını dengelemek için şeker-tuz takviyesi yapılır. Bu enfeksiyondan korunmak için eller sık yıkanmalı, okul ve kreş gibi ortamlarda temizliğe dikkat edilmelidir. Bu koruma biraz zor sağlanabileceği için çocuklara uygulanan rota virüs aşısı bu ishalden büyük oranda korumaktadır. Bu aşı sağlık bakanlığının aşı programında bulunmaktadır.

Rota Virüs Aşısı Ne Zaman Uygulanır?

Rota Virüs Aşısı Ne Zaman Uygulanır?

Rota virüs aşısı, 2 ayını doldurmuş bebeklerde ilk dozuna 3. aydan önce başlamak şartı ile ağız yoluyla verilir. Eğer ilk 6 ay içerisinde rota virüs aşısı yapılmadıysa daha sonra yapılması pek tavsiye edilmemektedir. Çünkü 6 aydan sonra çeşitli yan etkilere yol açtığı belirtilmiştir. Aşı sonrasında bulantı, kusma, burun akıntısı ve öksürük gibi yan etkileri olabilmektedir. Ayrıca beklenmeyen bir erki görüldüğünde bir uzmana görünmek bebeğiniz için son derece önemlidir. Bebeklik döneminde yapılan diğer aşılarla birlikte uygulanabilmektedir. Diğer aşıların etkinliğinde bir problem olmuşturmamaktadır.

 

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu